Nog niet zo lang geleden waren wij uitgenodigd om persoonlijk kennis te maken met het nieuwe Europese hoofdkantoor van Shimano in Eindhoven. We werden vriendelijk ontvangen door het aanwezige Shimano-team en mochten eigenlijk gelijk vanaf de start al langzaam kennis maken met het pand. Het kantoor biedt plaats aan Shimano’s Europese teams voor product coördinatie, sales, marketing, quality control, finance, legal, IT en HR. Tevens zal hier ook de productontwikkeling voor het fietsonderdelen- en -accessoiresmerk PRO plaatsvinden.

Shimano

Ondanks dat het pand net uit de grond is opgerezen zie je gelijk allemaal Shimano-invloeden. Van de mooi ten toon gestelde Dura Ace en Shimano XTR M9000 groepset. Hierdoor krijg je toch echt wel het gevoel dat je bij Shimano te gast bent. Echter gaf onze gids aan dat dit nog maar het begin is en dat uiteindelijk heel het pand Shimano moet uitstralen en ademen.

Shimano_XTR

Het pand is ingericht volgens de ‘nieuwe-methode’ en beschikt over flexibele werkplekken en projectruimtes, waardoor vaste werkplekken beperkt worden tot een minimum. Verder moet de omgeving (de High Tech Campus in Eindhoven) de medewerkers inspireren om te werken aan de ontwikkeling van innovatieve producten.

Shimano-hoofdkantoor

Door gebruik te maken van nieuwe materialen en te voldoen aan de moderne eisen, wanneer het tot nieuwbouw aankomt, voldoet het pand volledig. Zonnepanelen zijn geplaatst om het energieverbruik enigszins op te vangen en op deze manier wordt er ook aan de toekomst gedacht. Verder is zoals eerder gezegd geen vaste werkverdeling terug te vinden, werknemers hebben dus geen vaste werkplekken en dient de kruisbestuiving van kennis niet alleen op de campus plaats te vinden, maar ook intern.

Onze collega’s van Omroep Brabant hebben een mooi verslag gemaakt van het pand, deze kun je hieronder bekijken.

Onze indruk

Het nieuwe Europese hoofdkantoor van Shimano heeft door zijn locatie en opzet een uniek karakter, waardoor de kennis niet alleen extern positief beïnvloed wordt, maar ook intern. Hierdoor kan de knowhow die Shimano bezit over de drie klusters sneller verspreiden. Verder straalt de gehanteerde werkwijze een open karakter uit en kunnen wij alleen maar vooruitkijken naar de volgende ontwikkelingen die Shimano ons gaat brengen.

Shimano-hoofdkantoor-3

Shimano – Cycling

Shimano weet hoe belangrijk sport voor de mens is, het geeft een heerlijk gevoel om met iets bezig te zijn waar je helemaal in opgaat. Passie is hierbij het sleutelwoord en is enorm belangrijk binnen de bedrijfsvoering van Shimano. Het Japanse bedrijf probeert haar producten dusdanig te ontwikkelen dat jij je alleen nog maar zorgen hoeft te maken om de bijzaken van jou sport. Het huidige portfolio van Shimano bestaat momenteel uit de hengelsport, mountainbiken en wielrennen.

XTR Di2

XTR en Di2 vormen samen de M9000 11-speed elektronische MTB-groepset. De afgelopen jaren hebben de professionals al uitvoerig kennis kunnen maken met de Dura-Ace Di2 en duurde het niet lang dat de oversteek van elektronisch schakelen naar het mountainbiken werd gemaakt. Om te zien hoe de set er van dichtbij precies uitziet en werkt verwijzen we je door naar de onderstaande video.

Voor meer informatie over de M9000 11-speed groepset klik je hier.