13-06-2017 - Mountainbiken, Nieuws

Up/Down Rijtechniek: Basishouding

Het mountainbikelandschap verandert. Het rondjes rijden over onverharde autopaden maakt steeds meer plaats voor uitdagende parcoursen. Dit is natuurlijk supergaaf, het geeft een geheel nieuwe dimensie aan mountainbiken in Nederland. Maar… het vraagt ook om een nieuwe rijstijl. Daarom hebben we gezocht naar de specialist op het gebied van zowel skill-training als hands-on ervaring op deze parcoursen, dit om ons stap voor stap te helpen meer uit de trails te halen. Hier vind je de eerste tips & tricks op het gebied van rijtechniek: de basishouding. 

We hebben Maichel Lemmens gevraagd ons te van advies te voorzien, op zijn MTB van Cube Bikes. Dit heeft geleid tot een serie instructies, die je leren beter te rijden. Elk Up/Down-issue behandelt een ander thema bestaande uit tekstuele uitleg en foto’s, de volgende Up/Down wil je dan ook echt niet missen!

Word alvast abonnee zodat je de nieuwe Up/Down als eerste kunt lezen. Daarnaast hebben we een toffe extra feature, elke how-to heeft ook een video die nog verder laat zien hoe het precies moet. Hieronder vind je dan ook de video terug.

Basishouding

Maar genoeg introductie, tijd voor actie. We beginnen bij het begin, de basishouding. Je staat op de pedalen (en zit dus niet), je benen zijn gestrekt, je hielen naar beneden gedrukt. Je kont bevindt zich boven je zadel, je ellebogen zijn licht gebogen en je hoofd is opgeheven, met je blik vooruit op de trail.

Oefenen

Dit kun je het beste oefenen op een vlak stuk in je eigen straat. Grote kans dat je dit voorheen niet zo bewust deed, als je het al überhaupt deed. Veer een beetje op en neer, focus je op de ‘veerweg’ die je knieën, enkels en heupen hebben. Deze drie punten zijn samen goed voor bijna dertig centimeter veerweg, gratis en voor niets. Maar je moet ze wel leren gebruiken.

Hetzelfde geldt voor je ellebogen. Zorg ervoor dat je deze naar buiten buigt, zodat je optimaal obstakels kunt absorberen. Ook hier heb je bijna dertig centimeter veerweg, zonde om niet te gebruiken. Als je op straat oefent, strek en buig dan continu, zoek hoever je kunt buigen en maak je deze beweging eigen.

Toepassen

Als je voorgaande eenmaal doorhebt dan kun je de techniek toepassen op de trail. Want de ‘nieuwe’ trails waar we over spreken vragen veel van je. Gewoon in het zadel zitten en trappen is er niet meer bij. De verschillende secties, van kombochten tot rollers en sprongen, vragen om een dynamische houding. Het betekent dat je continu in en uit het zadel rijdt, waarbij het terrein bepaalt wat je volgende handeling wordt. Je zal dus uiteraard stukken in het zadel doorbrengen, maar continu scherp moeten zijn op stukken die verlangen dat je gaat staan. Je zal merken dat een ritje vaak een grote aaneenschakeling is van zitten en staan.

Blijf je zitten in het zadel, dan merk je dat je op een gegeven moment geen progressie meer boekt, het terrein determineert gewoon dat je niet harder kan. Ook zul je merken dat op hogere snelheid een hoop stukken sketchy worden, het gaat maar steeds net goed en je hebt niet het gevoel dat je de boel onder controle hebt.

Dus staan is de sleutel tot succes, maar het is natuurlijk wel zaak op de juiste momenten te gaan staan, of te gaan zitten. Hetzelfde geldt voor trappen, op korte stukken hoef je in een dynamische houding soms helemaal niet te trappen en toch zul je toch even hard (of soms zelfs sneller) gaan. Dit gaat hand in hand met kijken, waar we ons in een volgend issue op focussen.

Kortom

  1. Kom uit je zadel.
  2. Benen gestrekt maar niet op slot, hielen naar beneden.
  3. Kont(zwaartepunt) boven je zadel, staand op de pedalen.
  4. Balans op voeten, schouders boven je stuur.
  5. Ellebogen licht gebogen naar buiten.
  6. Kin omhoog, blik vooruit op de trail.
  7. Probeer te anticiperen op datgene wat komt.

Meer informatie? 

Dit artikel is afkomstig uit Up/Down mountainbike magazine #1 2017. Voor meer informatie over rijtechniek kun je het magazine bestellen in de webshop of digitaal lezen in de Soul Kiosk App. Natuurlijk kun je voor het gemak ook abonnee, zodat je onze tips & tricks nooit meer hoeft te missen!

 van