Met een geschatte 160 kilometer aan paden waar je onder bepaalde voorwaarden legaal mag fietsen is het Noordhollands Duinreservaat misschien wel de langste Anti-Route™ van ons land. Hoog tijd om in deze rubriek aandacht te besteden aan dit gebied.

Tekst: Michiel Rotgans / Beeld: Jelle Mul

Het natuurgebied strekt zicht uit van Tata Steel in Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse Duinen, dat we kennen van het mountainbikeparcours. Het totale gebied is zo’n twintig kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed met een oppervlakte van 5.300 hectare. PWN beheert het gebied in opdracht van de provincie Noord-Holland. Hier onverhard fietsen is toegestaan van zonsopgang tot half elf ‘s ochtends, daarna moet je op de fietspaden blijven. Ook dien je een dag- of jaarkaart te hebben aangeschaft. Dit kan online en bij de betaalautomaten van de grotere toegangswegen in het gebied. Denk niet dat je zonder kaartje kan rijden, er wordt hier streng en vaak op gecontroleerd. Boetes gaan richting de honderd euro!

Verwacht qua rijstijl niet al te extreme taferelen, je doet het gebied meer eer aan door het in de marathon-categorie te plaatsen. Je zou er prima uit de voeten kunnen met een volledig starre fiets, maar zorg wel voor volumineuze banden, omdat je regelmatig mulle stukken tegenkomt. Wil je extremer fietsen, zoek het dan in de afstand die je gaat rijden en probeer eens een marathon.

Het NHD-gebied heeft zijn eigen ‘big five’ aan fauna. Er zijn dagen dat je ze allemaal tegen kunt komen. Zo zijn er langs het strand zeehonden te vinden en tref je in het duingebied Wagyu-koeien, Schotse Hooglanders, Hollandse Landgeiten en Koniks-paarden. Naast deze big five zitten er nog veel roofvogels, konijnen, hazen en vossen in het bos en duingebied.

Noordhollands duinreservaat anti route mountainbike 1

Waar te beginnen?

Er staan geen borden in het gebied, je zal zelf je weg moeten vinden, net zoals bij elke andere Anti-Route™. Gelukkig staan er op de website www.mtb-noordwest9.nl een paar downloadbare gps-tracks om je op weg te helpen. Wij hebben de 107 kilometer lange NHD-Marathon gereden en dan pik je zo ongeveer het hele gebied mee. Om deze route te rijden en voor half elf het gebied uit te zijn moet je het wekkertje wel om vijf uur zetten. En dan haal je het waarschijnlijk – net als wij – maar net. Op de site staan nog wat extra opties voor kortere afstanden. Houd er rekening mee dat voor het strand geldt dat je qua tij net na laag water moet zijn. Dat maakt het verschil tussen een mooie gladde racebaan of ploegen door het mulle zand.

Voor het volledige artikel bestel je hem via onze webshop. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Neem dan een abonnement op Up/Down. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App.